Lindt


Čokoláda Lindt je v dnešní době velmi oblíbená a kvalitní značka čokolády.
Má hned několik desítek příchutí.
 
Lindt & Sprüngli
Švýcarská firma zabývajícíc se výrobou kvalitní čokolády. Název společnosti je obecně zkracován na Lindt.
Počátky firmy sahají až k roku 1845, kdy David Sprüngli-Schwarz a jeho syn Rudolf Sprüngli-Ammann vlastnili malou cukrářskou dílnu a prodejnu v Zurichu. Když v roce 1892 odešel Rudolf do důchodu, rouzdělil svoji firmu mezi své dva syny. Mladší David Robert dostal dva obchody, které byly známy pod jménem Confiserie Sprüngli. Starší Johann Rudolf dostal továrnu na výrobu čokolády. Díky obchodním úspěchům mohl v roce 1899 Johann Rudolf rozšířit své podnikání a založil společnost "Chocolat Sprüngli AG". Ve stejném roce připojil ke své firmě bernskou společnost, kterou vedl Rodolphe Lindt a společnost byla přejmenována na Aktiengesellschaft Vereinigte Berner und Zürcher Chocoladefabriken Lindt & Sprüngli.
 
Rudolphe Lindt (1855- 1909)
,který jako první vyrobil čokoládu, která se doslova rozplývala na jazyku. Lindt totiž vynalezl "konšování", čímž se výrazně zlepšila kvalita čokoládových cukrovinek. Název tohoto stroje, konše, pochází pravděpodobně z latinského termínu pro lasturovitý tvar. Konš se skládal z mělké granitové vany se zaobleným dnem, po němž se pohybují válce na robustních ocelových ramenech. Kyvadlový pohyb po zaobleném dnu způsobuje pohyb čokoládové hmoty a zpětný tok zpět do vany. Vzniká tak tření, dochází ke zvýšení teploty a čokoláda získává vynikající chuť a dosud nepoznanou jemnost. Používání konše se záhy rozšířilo do celého světa a Švýcarko se tak dostalo na vrchol obchodu s čokoládou.V roce 1899 převzala Lindtovu továrnu firma Chocolat Sprüngli of Zurich, která již tenkrát za tuto známou značku zaplatila jeden a půl milionu zlatých franků. Dnes patří firma Lindt & Sprüngli mezi nejvýznamnější výrobce luxusní švýcarské čokolády.
 

 

 Ukázka: