Druhy

Ochucená čokoláda

Bílá, hořká, nebo mléčná čokoláda ochucená např. o chuť pomeranče, banánu, mrkve, kávy, mentolu apod. Je typická například pro oblast Velké Británie.

 

Náhražková čokoláda

Obsah kakaa: pod 10%. Náhražková čokoláda je vlastně jiný název pro čokoládovou pochoutku. Obsahuje minimální množství kakaa a proto se pod názvem čokoláda nesmí prodávat. Tato čokoláda má zpravidla "gumovou" chuť a je velmi levná.

 

Mléčná čokoláda

Obsah kakaa: 8 - 55 %. Předpisy Evropské unie však vyžadují nejméně 35 % pevných složek kakaa. Mléčná čokoláda je v tabulkové formě nejprodávanějším z druhů.

 

Hořká čokoláda

Obsah kakaa: 35 - 99 %. Hořká čokoláda se označuje též jako neslazená, pravá či tmavá. V tabulkové formě se prodává např. pod značkou Lindt jako luxusní pochutina. Díky vysokému obsahu kakaa je často nahořklá a chuť přichází postupně.

 

Bílá čokoláda

Obsah kakaa: 18 – 30 %. Bílá čokoláda je založena na kakaovém másle bez pevných kakaových složek. Doplňuje se karamelizovaným sušeným mlékem. Oproti ostatním druhům, které jsou zabarveny zpravidla dohněda, je béžové až krémové barvy.