Ferrero

Zakladatelem rodinné firmy Ferrero byl Pietro Ferrero.
Pietro Ferrero se narodil v roce 1989 v italském městě Farigliano v provincii
Cuneo. V roce1942 otevírá v Albě, malém městečku v piemontské provincii Langhe, elegantní bar s cukrárnou. Zatímco se jeho manželka - Piera Cillario - zabývá řízením všech aktivit spojených s obchodem, Pietro Ferrero, uzavřen ve své laboratoři, začíná vymýšlet nové druhy sladkostí.

Zuří II. světová válka a i základní suroviny jsou vzácností. Pietro Ferrero má však velmi dobrý smysl pro využití plodů své země. Z lískových oříšků, kterých je snad jako jediných v té době v provincii Langhe dostatek, vyrobí pochoutku "Pasta Gianduja". Tento oříškový krém výborné chuti, vhodný i k namazání na chléb a ještě navíc za dostupnou cenu, otevřel dlouhou pouť, která přináší převrat v cukrářství - objevují se cukrovinky vysoké kvality, které jsou dostupné všem vrstvám společnosti.
Rok po skončení války, v květnu 1946, byla společnost Ferrero oficiálně zapsána u italské obchodní komory. Od té doby díky podnikatelskému nadšení a schopnostem Pietra Ferrera a za velkého přispění manželky Piery nabírá její růst stále více na intenzitě. Ve společnosti se velmi angažuje i Pietrův mladší bratr, Giovanni Ferrero, který postupně buduje první obchodní síť a se svou malou dodávkou rozváží výrobky Ferrero zákazníkům. Giovanni však předčasně zemřel v roce 1949. V 50. letech se původně malá rodinná firma dále rozrůstá a do týmu se zapojuje Michele Ferrero, syn zakladatele. Po rodičích zdědil lásku ke světu sladkých pochoutek, a ta ho inspirovala k dalším inovacím naplňujícím přání i potřeby spotřebitelů. Z Alby se firma Ferrero postupně rozšířila do celé Itálie. Na konci 50. let je už velkou průmyslovou a obchodní společností s tisícem zaměstnanců a s Michelem Ferrero v čele. Otevřením výrobního závodu v německém Allendorfu se Michelovi podařilo překročit hranice Itálie, Ferrero tak zahájilo expanzi na zahraniční trhy.

Aby výrobky byly vždy čerstvé a jejich kvalita maximální je nezbytné zajistit výrobu co nejblíže odbytištím. Na druhé straně být přítomen na různých trzích znamená také přicházet s novými nápady pro široký a různorodý okruh zákazníků a nabízet jim skutečně jedinečné výrobky. Ferrero Group staví svou filozofii na spojení následujících hlavních principů:
1.
Uvádět na trh pouze jedinečné výrobky s jedinečnými vlastnostmi. Výrobky musí být tak originální, že jen těžko bude možné najít jim přirozenou konkurenci. Cílem není mít širokou škálu výrobků, je lépe mít užší avšak atraktivní sortiment lákající každého. Ferrero se specializuje na jedinečný a exkluzivní produkty vyráběné s využitím vlastních originálních technologií.
2.
Prodávat jen čerstvé výrobky.
3.
Ve všech zemích, kde lze výrobky Ferrero najít, je jejich prodej zajištěn ve stejné, to jest té nejvyšší kvalitě. Samozřejmý je systém přísných kontrol kvality. Ta je sledována jak u základních surovin ve výrobních závodech, tak u hotových výrobků na místech prodeje, kde se kontroluje jejich čerstvost, rotace apod. Je zcela běžné, že v oblastech, kde z klimatických důvodů nelze v letní části roku optimální podmínky pro výrobu, skladování či distribuci zajistit, je prodej čokoládových produktů v tomto čase pozastaven.

V roce 1957 spatřila světlo světa první Ferrero pralinka, Mon Cheri, která se během několika málo let stala známou po celém světě.

Mon Cheri je pralinka s celou třešní, obklopenou jemným likérem zalitým v tmavé čokoládě.

 

 Poté následoval vznik značky Kinder, výrobky bohaté na mléko a určené především dětem.
 

I pralinka Ferrero Rocher v sobě spojuje dlouholeté poznatky a zkušenosti.
Ferrero Rocher je pralinka s lískovým oříškem v čokoládovém krému s křupavou oplatkou uvnitř, obalená mléčnou čokoládou a drcenými lískovými oříšky.

  Další známé pralinky od Ferrero jsou Ferrero Rondnoir.
Ferrero Rondnoir je pralinka s černou perlou z tmavé čokolády v čokoládovém krému, to vše ukryté uvnitř křupavé oplatky obalené kousky tmavé čokolády.

 
Další výbornou pralinkou od Ferrero je Raffaello.
Raffaello pralinka s celou mandlí v bílém krému uvnitř oplatky zasněžené kokosem.