Výroba 

Než samotní výrobci začnou připravovat originální čokoládu podle svých tradičních a osvědčených receptur, musí projít čokoláda řadou technologických procesů a pracovních fází.
Při výrobě čokolády se používá nejdůležitější přísada, kterou tvoří kakaové boby. Tyto kakaové boby se nejdříve musí vyloupat a důkladně usušit. Potom se přesypou do speciálních pytlů a odvezou se k dalšímu zpracování. V továrně pak absolvují pražení, drcení a díky tomu se zbavují nečistot a slupek. Posléze prochází mletím, čímž vzniká řídká kašovitá hmota, s níž se pak získává nejen kakaová hmota, ale i samotný kakaový prášek. Kakaová hmota se dále mísí např. s kakaovým máslem či rostlinným tukem, cukrem, různými esencemi a dalšími přísadami. Nakonec vzniká speciální čokoládová hmota, která se dá samozřejmě ještě technologicky dále upravovat.
Čokoláda se běžně vyrábí z několika druhů kakaových bobů. Nejvzácnější a zároveň nejdražší kakaové boby se nachází v oblasti středoamerického kontinentu. Jsou to tzv. zrna Criollo. Mají velmi aromatické aroma a nejsou tak hořká jako ostatní. Vyrábí se z nich přibližně deset procent kvalitní čokolády.
Dále jsou zde k dispozici boby Forastero, které se světě používají nejvíce a to něco málo přes osmdesát procent.
Poslední druh se odborně nazývá Trinitario a byl vypěstován s křížením dvou předchozích kakaovníků. Světoví výrobci čokolády běžně využívají pouze deset procent.